Read! Patrick Somai Read! Patrick Somai

Ode aan de meester: Hans van Manen

Een werkelijk fantastisch hommageprogramma van het Nationaal Ballet, dat hiermee de 85e verjaardag van gelauwerde choreograaf Hans van Manen viert. Lees verder hoe ik het danserslichaam koppel aan gewicht, training en voeding...

Afgelopen woensdag bezocht ik de balletvoorstelling waarmee een ode aan Hans van Manen werd gebracht. Dit jaar viert hij z’n 85e verjaardag en het Nationale Ballet eert hem met een reprise van vier werken.

Met een carrière die 7 decennia omvat is Hans van Manen de onbetwiste meester van het ballet. Zijn werk is sterk erotisch geladen, dramatisch en vaak sober in stijl.

Het danserslichaam

Maar goed, daar gaat het nu even niet over.

Wat me tijdens de voorstelling opviel, is het wonderbaarlijke fysiek van het dansgezelschap. Bien sur, ballet is topsport, voor wie dat niet weet. Waarom ik het balletlichaam aanhaal? Omdat het lichaam van een balletdanser(es) precies het concept reflecteert dat mensen van sporten en gewichtsverlies hebben. Namelijk dat sporten tot gewichtsverlies leidt. En de gevolgen van een positieve energiebalans teniet kan doen.

Wie kent het niet: “Morgen ga ik naar de sportschool hoor!”

Hoe lang duurt het om eten te verbranden?

Het is alleen zo jammer dat het niet klopt. Sporten leidt niet tot gewichtsverlies, minder eten leidt tot gewichtsverlies. Sporten kan wel het lichaam in staat stellen om gemakkelijker af te vallen, maar het blijft een indirecte relatie.

En dat is precies wat ik in de dansers zag: zij verpersoonlijken dagenlange, urenlange training, week in, week uit. In combinatie met een uitgekiend dieet en voldoende rust zorgt dat voor een strak en gespierd lichaam.

Wat deze dansers doen, is dat zij laten zien hoeveel energie het kost om teveel ingenomen energie (lees voeding) te verbranden. Het kost namelijk veel tijd om een klein beetje voeding te verbranden. Zo zou je ruim een half uur moeten fietsen om een plak cake te verbranden. Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat als het om gewichtsverlies gaat, het makkelijker is minder te eten dan te moeten bewegen om teveel aan eten te verbranden.

Wat doe je dus in de gym?

Dus als je naar de sportschool gaat, ga dan voor de juiste reden:

  • het activeren van spieren,
  • het hart harder bloed laten pompen en
  • het bevorderen van de elasticiteit van vaat-en aderwanden.

Dat is wat je doet, niet calorieën verbranden.

Read More
Read! Patrick Somai Read! Patrick Somai

“Wat heeft begeleiding door een personal trainer opgeleverd?”

Eerder schreef ik over de relatie sporten en gewichtsverlies. Uiteraard nam ik de proef op de som: werkt het zoals ik beschreef? Ruim drie maanden geleden nam ik een personal trainer in de arm, en lees hier mijn relaas...

Een tussentijdse evaluatie van een diëtist

Oké, ik heb dus ruim 10 jaar gewacht met opnieuw de gang te maken naar de sportschool. Begin 20 heb ik buikvet laten wegzuigen; ik was daarna nog nooit zo slank. Helaas passeerde ik de dertig en kreeg ik steeds meer zittend werk. Tel daarbij op een acute slaapstoornis wat leidde tot overgewicht.

M’n toenmalige vriendje vond echter dat ik niet was veranderd. Daarmee was ik het uiteraard niet eens en maakte het uit. Voor meer structuur in mijn lichaamsbeweging te krijgen sloot ik me vervolgens aan bij een gym. Daar raakte ik stapsgewijs gewend aan cardiotraining.

De gym en personal trainer

Alleen de gym vond ik niks; te eentonig, te saai en ik was op mezelf aangewezen. Gelukkig opende begin 2015 een nieuwe luxe gym op een locatie waar vroeger ook een drukbezochte gym zat. Nostalgie in een vernieuwd en luxueus jasje dus! De nieuwe gym bleek een schot in de roos te zijn. Niet alleen had je ruimte, was er een geweldige omkleedruimte met strategisch opgestelde spiegels voor de ultieme voyeurbeleving; ook was er een uitgebreide saunaruimte, bubbelbad en een spa met bijbehorende behandelingen.

Uiteindelijk besloot ik me toch maar opnieuw te wagen aan begeleiding van een personal trainer. Na een proefafspraak was ik direct om.

Walk like a supermodel

Wat volgde waren drie maanden met drie a vier keer per week krachttraining en cardio.

Het voedingsaspect nam ik uiteraard voor eigen rekening. In het begin richtte ik me vooral op techniek, mijn deadlift en squat waren immers niet om over naar huis te schrijven.

Wat me daarbij al die jaren bleek te tegen werken was dat ik mezelf had aangeleerd m’n bekkens naar achteren te kantelen. De supermodel catwalk beheers ik, maar dat werkte dus bij de training averechts.

Wegrennen en de prikkel

De allereerste training vergeet ik nooit meer: ik moest tegen de spiegels een split squat doen. Het was zo tergend erg, dat ik meerdere keren overwoog gewoon de dumbels neer te gooien en weg te rennen, precies zoals die keer bij de jeugdtandarts, toen ik uit de stoel sprong en foetsie was. Zo erg als die ene keer heb ik niet meer gehad, maar het geeft wel een indicatie van hoe trainen aanvoelt. Inmiddels weet ik echter dat precies daarin de kracht schuilt. In eerder onderzoekswerk omschreef ik krachttraining als bepalende factor in de relatie tussen beweging, gezondheid en welzijn.

Het is juist het tijdelijke ongemak wat de prikkel kenmerkt die het spierweefsel nodig heeft om de juiste boodschappen aan het lichaam af te geven.

Het kunnen doorstaan van tijdelijk ongemak is niet alleen een fysieke, maar ook een mentale aangelegenheid. Zelfvertrouwen en motivatie om door te gaan maken echter dat je voorbij kunt gaan aan eigen grenzen.

Klik op de foto voor het originele artikel.

Klik op de foto voor het originele artikel.

Luxepoes en mentorschap

Dat is dus het in de praktijk brengen van eigen onderzoek. Het scheelt dat ik natuurlijk ook heerlijk kan discussiëren met m’n trainer over eerder genoemde relatie. Mijzelf kennende zal ik een manier vinden om de discomfort te omzeilen, maar vooralsnog kan ik er niet omheen. Zeker als je trainer je omschrijft als ‘luxepoes’, ‘ luilak’ en ‘prinses’, waarvan overigens geen woord is gelogen.

Hoewel ik stiekem vaker mijn lichaam in de spiegel check op progressie, is dat nu nog te vroeg. Mijn ervaringen tot nu toe hebben me wel doen realiseren dat ik een groot voorstander ben van het mentorschap; van mensen die je een spiegel voorhouden, of dat nu leuk is of niet.

 

 

Concrete winst

Op moment van schrijven de volgende punten:

·      Mijn houding is dermate verbeterd dat ik niet meer of veel minder m’n buik check. Een rechte trotse houding trekt automatisch de buik strak, legt de focus op het bovenlichaam en toont meer zelfverzekerdheid.

·      Fysieke aanrakingen tijdens het trainen, hoe normaal bedoeld dan ook, betekenden veel voor mij. Door uiterst nare ervaringen als kind blijven aanrakingen van mannen problematisch voor me. Deze trainer heeft echter een dusdanig veilige omgeving weten te creëren dat ik mij op m’n gemak voel. Voor mij is dit een grote winst.

·      Ik eet weer koolhydraten! Als voorstander van paleovoeding, vervolgens lowcarb highfat, en als laatst koolhydraatbeperking, was het een moeizaam proces weer koolhydraten te introduceren in de dagelijkse voeding. Ik was het vermijden juist zo gewend. Angst om weer meer vocht te gaan vasthouden door een toenemende glycogeenmassa, blijkt nu ongegrond te zijn. Er komt langzaamaan meer vorm in m’n buik, ik zie geen vocht dat zich ophoopt.

·      En ja, ik ben gestopt met roken. Kan natuurlijk niet als diëtist, ik weet het. Maar als je een hoop geld steekt in een trainingstraject moet je er wel aan geloven...

·      En m’n uithoudingsvermogen, daaraan wordt gewerkt...


Read More
Read! Patrick Somai Read! Patrick Somai

Plisseren met Mattijs van Bergen en Bakri Shoukeh

Plisseren is een couture techniek, waarbij je met hitte vorm in een stof perst. Ontwerper Mattijs van Bergen organiseerde afgelopen weekend een kennismaking met de Afghaanse meesterplisseerder Bakri Shoukeh.

Een buitenkans, anders kan ik de workshop van Mattijs van Bergen en Bakri Shoukeh niet omschrijven. Waar anders zou je het werk mogen aanschouwen van een echte ambachtsman?

Want dat is precies wat meneer Shoukeh is, hij beheerst het ambacht van stoffen plisseren tot in de finesse. En hij is de eerste in Nederland die een atelier heeft waar klanten terecht kunnen. Geplisseerde stoffen zijn wel het meest bekend bij het grote publiek van het witte geplooide befje dat advocaten en juristen dragen op hun zwarte toga. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende plissérokken, die vooral machinaal geproduceerd worden. Nee, vandaag was ik getuige van de ware ambacht van plisseren, vooral bedoeld voor de haute couture en film- en theaterkleding

Hoe werkt plisseren?

De kunst van het plisseren is me vooral bijgebleven door een filmpje over Gerard Lognon, vierde generatie plisseerder. In het filmpje laat meneer Lognon zijn uitgebreide archief zien van allerhande soorten mallen die hij heeft gemaakt. En vandaag de dag nog worden gebruikt. Plisseren is deels handwerk. De stoffen dienen tussen twee uitgestrekte kartonnen mallen te worden geplaatst. Vervolgens worden met de hand de mallen in hun oorspronkelijke vorm teruggebracht. Na het oprollen en vastbinden van de rollen met touw, worden ze in een grote stoomcabine geplaatst. Hierin wordt op hoge temperaturen de vorm van de mal in de stof geperst. Als de stof weer is afgekoeld, kunnen de mallen worden losgerold en wordt het resultaat zichtbaar. Hier in het westen kennen we alleen de accordionplooi, die zowel recht als in een cirkel gemaakt kan worden. Een plisseerder zoals Lognon kan veel meer vormen verzinnen, die in een stof kunnen worden geperst. Op deze manier kan een stof driedimensionaal worden, zoals bijvoorbeeld met een visgraatstructuur. Het maken van de mallen hiervoor is vakwerk en vereist een wiskundig en driedimensionaal inzicht.

Workshop plisseren in beeld

Zie onderstaande video's en beelden voor een impressie van het plisseren.

Read More
lifestyledesign Patrick Somai lifestyledesign Patrick Somai

In het tweede gedeelte over wantrouwende consumenten wordt een sociologisch perspectief toegelicht. Lees verder om alles te weten te komen over het concept van 'anomie', hoe wantrouwen zich op verrassende wijze kan profileren, en vooral: hoe de wetenschap hier lering uit kan trekken...

In een nieuwe serie over de wantrouwende consument, vandaag het tweede deel: een sociologisch perspectief op de relatie tussen de consument en de voedingswetenschappen.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronvermelding:

(1) Universonline. (2015, 11 maart). Oratie professor Peter Achterberg. Geraadpleegd op 1 november 2016, van https://universonline.nl/2015/03/11/oratie-professor-peter-achterberg 

(2) Op de Beeck, H. (2011). Strain en jeugddelinquentie. Een dynamische relatie? Een toets van twee centrale verklaringsmechanismen uit Agnew’s General Strain Theory (Proefschrift). Katholieke Universiteit Leuven, Leuven.

(3)  Achterberg P. (2015). Een eenzame visserman op zoek naar geluk. (Oratie). Universiteit Tilburg

(4)  Ebbinge S. (2011). Wantrouwen in wetenschap: in mens of instituut? (Proefschrift). Erasmus Universiteit Rotterdam

(5) Raad voor Maatschappelijk Ontwikkeling. (2013). Het onbehagen voorbij: een wenkend perspectief op onvrede en onmacht. (Adviesrapport). Den Haag RMO

(6)  Sprundel M. (2015). Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap! Geraadpleegd op 13 november 2016, van http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/4165404/2015/10/18/Ons-voedsel-ongezond-en-onveilig-Broodje-aap.dhtml

Read More
lifestyledesign Patrick Somai lifestyledesign Patrick Somai

In mijn onderzoek naar de Amerikaanse voedingsrichtlijnen heb ik eental paragrafen gewijd aan de wantrouwende consument. Lees hier het eerste deel om te begrijpen waar het wantrouwen vandaan komt...

In een nieuwe serie over de wantrouwende consument, vandaag het eerste deel:

De ontstaansgeschiedenis van belangenverstrengeling in de wetenschappen en industrie. Door een koerswijziging van de tabaksindustrie in de jaren '50 van de twintigste eeuw ontstond het fenomeen van 'belangenverstrengeling en ruis'. Dit was de basis voor het wantrouwen door de consument in de wetenschappen. 

Het volgende deel zal een sociologisch perspectief op de wantrouwende consument behandelen.

Bronvermelding:

Brandt AM. (2012). Inventing Conflicts of Interest: A History of Tobacco Industry Tactics. Am J Public Health 102(1):63-71

Read More
lifestyledesign Patrick Somai lifestyledesign Patrick Somai

Het sprookje van de nieuwe voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid

In januari 2016 gepubliceerd, maar na controversiêle wetenschappelijke publicaties staan ze weer in de schijnwerpers: de Amerikaanse voedingsrichtlijnen. Volg mijn onderzoek naar de geschiedenis, de totstandkoming van en de kritiek op de nieuwe voedingsrichtlijnen...

Het welbekende sprookje van Hans Christiaan Andersen uit 1837 verhaalt over een ijdele en pronkzieke keizer, die letterlijk te kijk wordt gezet door twee kleermakers. Deze zwendelaars overtuigen hem dat zij kleding kunnen maken van een stof die alleen door werkelijk voorname mensen gezien kan worden.

Zo geschiedt dat de keizer in zijn prachtige doch onzichtbare nieuwe kleding aan een grote optocht door de stad begint. Niemand van zijn onderdanen durft toe te geven dat zij de kleding niet kunnen zien, bang als ze zijn hun eenvoud toe te geven. Totdat een kind opmerkt dat de keizer niks aan heeft, wat uiteindelijk leidt tot grote hilariteit van het publiek. Desondanks blijft de keizer trots doorlopen. Eenmaal terug in het paleis, bemerkt hij het dubbele bedrog: de kleermakers zijn ervan door met hun verworven rijkdommen.

Het moraal van het verhaal is angst voor het collectief/leider(s) met als gevolg dwaze gewoontes of beslissingen, die iedereen afkeurt, maar niet durft te bekritiseren (1).

De inleiding, doel, opzet en methodiek van het onderzoek naar de Amerikaanse voedingsrichtlijnen.

De conclusies van het onderzoek, onderstaande visuals gaan dieper op de materie in.

Vooronderzoek: tijdslijn geschiedenis Amerikaanse voedingsrichtlijnen

De hoofdrolspelers in het sprookje van de nieuwe voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid.

Credit: illustraties door Karl Lagerfeld voor "The Emperor's New Clothes: The Classic Fairytale"

Bronnen

(1) Koninklijke Bibliotheek . De nieuwe kleren van de keizer. Geraadpleegd op 8 juli 2016, van https://www.kb.nl/themas/kinderboeken-en-strips/sprookjes-in-de-kb/de-nieuwe-kleren-van-de-keizer

(2) Lubbock Avalanche-Journal. (2000, woensdag 22 november). US leads world in dietary guidelines. Geraadpleegd op 8 juli 2016, van http://lubbockonline.com/stories/112200/med_112200045.shtml#.V4AFyTcw90I

(3) Herman J. (2010). Saving U.S. dietary advice from conflicts of interest. Food Drug Law J 65(2):285-316

(4) Dietary Guidelines 2015-2020. Chapter 2 Shifts Needed To Align With Healthy Eating Patterns: A Closer Look at Current Intakes and Recommended Shifts. Geraadpleegd op 21 augustus, van https://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/chapter-2/a-closer-look-at-current-intakes-and-recommended-shifts/

(5) Aubrey A.(2015). New Dietary Guidelines Will Not Include Sustainability Goal. Geraadpleegd op 14 augustus 2016, van http://www.npr.org/sections/thesalt/2015/10/06/446369955/new-dietary-guidelines-will-not-include-sustainability-goal

(6) Nestle M. (2015). Let’s stop Congress from interfering with the dietary guidelines, please. Geraadpleegd op 14 augustus 2016, van http://www.foodpolitics.com/2015/06/lets-stop-congress-from-interfering-with-the-dietary-guidelines-please/

(7) Nutrition-coalition. (2015). Congress is concerned. . Geraadpleegd op 14 augustus 2016, van http://www.nutrition-coalition.org/congress-is-concerned/

(8) Mozaffarian D. (2016). Dietary and Policy Priorities for Cardiovasculair Disease, Diabetes and Obesity: A Comprehensive Review. Circulation. 133(2):187-225

(9) Machtige geheimen: wetenschapsfilosofie. Thomas Kuhn. Geraadpleegd op 14 juli 2016, van http://www.uu.nl/wetfilos/bijsluiter/kuhn.html

(10) Kennislink. (2005, 1 oktober). Systeembiologie ziet ziekten ontstaan. Geraadpleegd op 14 juli 2016, van http://www.kennislink.nl/publicaties/systeembiologie-ziet-ziekte-ontstaan  

(11) Fossion R, Zapata-Fonseca L. (2015). The Scientific Method. In C Garcia-Pena, Gutierez Robledo LM, Perez Zepeda MU Aging Research-Methodological Issues (p.9-26) Zwitserland: Springer Publishing International

(12) Steiber A, Tuma PA. (2015, 8 mei). Academy Comments re The DGAC Scientific Report. Geraadpleegd op 19 juli 2016, van http://www.eatrightpro.org/resource/news-center/on-the-pulse-of-public-policy/regulatory-comments/dgac-scientific-report

(13) Physicians Committee. (2016, 6 februari). The Physicians Committee Sues USDA and DHHS, Exposing Industry Corruption in Dietary Guidelines Decision on cholesterol. Geraadpleegd op 22 augustus 2016, van https://www.pcrm.org/media/news/physicians-committee-sues-usda-and-dhhs

(14) Maik KC, Slavin JL, Rains TM, Kris-Etherton PM. (2014). Limitations of observational evidence: implications for evidence-based dietary recommendations. Adv Nutr 5:7-15

(15) Slavin JL. (2015). The challenges of nutrition policymaking. Nutr J 14:15

(16) Myers EF, Khoo CS, Murphy W, Steiber A, Agarwal S. (2013). A Critical Assessment of Research Needs Identified by the Dietary Guidelines Committees from 1980 to 2010. J Acad Nutr Diet 113:957-971

(17) Brandt AM. (2012). Inventing Conflicts of Interest: A History of Tobacco Industry Tactics. Am J Public Health 102(1):63-71

(18) Raad voor Maatschappelijk Ontwikkeling. (2013). Het onbehagen voorbij: een wenkend perspectief op onvrede en onmacht. (Adviesrapport). Den Haag RMO

(19) Achterberg P. (2015). Een eenzame visserman op zoek naar geluk. (Oratie). Universiteit Tilburg

(20) Sprundel M. (2015). Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap! Geraadpleegd op 13 november 2016, van http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/4165404/2015/10/18/Ons-voedsel-ongezond-en-onveilig-Broodje-aap.dhtml

(21) Yoder S. (2014, 14 augustus). The Big Fat Surprise: A Critical Review; Part 1. Geraadpleegd op 19 augustus 2016, van https://thescienceofnutrition.wordpress.com/2014/08/10/the-big-fat-surprise-a-critical-review-part-1/

(22) Yoder S. (2014, 14 augustus). The Big Fat Surprise: A Critical Review; Part 2. Geraadpleegd op 19 augustus 2016, van https://thescienceofnutrition.wordpress.com/2014/06/30/the-big-fat-surprise-a-critical-review-part-2/

(23) Marshall D. (2014). Is butter really back? Gedownload op 19 augustus 2016, van https://www.hsph.harvard.edu/magazine-features/is-butter-really-back/

(24) Harcombe Z et al. (2015). Evidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysis. Open Heart 2(1):e000196

(25) Bahl R. (2015). The evidence base for fat guidelines: a balanced diet. Open Heart 29;2(1):e000229

(26) Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. (2016). Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research: A Historical Analysis of Internal Industry Documents. Jama Intern Med. Doi:10.1001/jamainternmed.2016.5394

(27) Aaron DG, Siegel MB. (2016). Sponsorship of National Health Organisations by Two Major Soda Companies. DOI:http://dx.doi.org/10.2016/j.ampre.2016.08.010

 

 

 

 

Read More

Pannenkoek!

Eerder heb ik een recept gepost voor pannenkoeken gemaakt van enkel zware room en eieren. Dit recept is voor een frissere smaakbeleving. Lees verder welke rol de ingrediënten spelen in de smaak van de pannenkoek...

Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Gemakkelijk te maken met weinig ingrediënten! Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van de yoghurt van Skyr; hiermee krijg je voldoende eiwitten binnen.

Vanillepeulen

Let wel, schaf verse vanille aan, hetzij peulen hetzij in kant-en-klare poedervorm. Vanillepoeder is zoveel smakelijker dan vanillesuiker, dat is iets wat je aan den lijve moet ervaren!

Aroma

De geraspte sinaasappelschil geeft een heerlijk aroma aan de pannenkoeken, en versterkt indirect de zoetkracht. Wees voorzichtig met de vloeibare stevia, als je teveel druppels verwerkt, wordt de smaak bitter.

Structuur: notenmeel

Ik gebruik amandelmeel in dit gerecht, natuurlijk omdat het koolhydraatarm is; maar vooral omdat het structuur aan de pannenkoek geeft. Uiteraard kan je de amandelmeel vervangen door kastanjemeel, of een andere notenmeel.


Read More
Fase1: Opgewicht komen, Groene recepten Patrick Somai Fase1: Opgewicht komen, Groene recepten Patrick Somai

Een schandalige saus

Een overheerlijke en gemakkelijke smaakmaker: mayonaise. Zo puur te eten of met een toevoeging. Lees hier verder hoe je mayonaise kunt verwerken in diverse gerechten...

mayonaise3.jpg

Natuurlijk kan je mayonaise als saus toepassen! Waarom niet? Het is een smakelijk, lobbige saus die je zo puur of met toevoegingen kunt serveren...

Juiste oliën als basis

De enige regel is dat je een mayonaise neemt waar raapzaadolie de basis vormt. Dit is een gezonde bron van vetten, en bevat in vergelijking met andere bronnen, zoals soja-en zonnebloemolie, veel minder linolzuur. Jij geniet, en jouw gezondheid geniet ook!

Opties:

  • Hollands: puur
  • Surinaams: met mangochutney
  • Spaans: met knoflook
  • Arabisch: met ingelegde citroenschil en zahtar kruiden
  • Japans: met wasabi

Read More

Arabische hangop

Arabische en Hollandse invloeden maken dit gerecht tot een absolute smaakbom! Lees verder hoe je hangop omtovert tot een Arabisch geinspireerd gerecht...

Dit is een recept voor een vegetarische gerecht, geïnspireerd door de Arabische en Hollandse keuken.

Hangop is een oerhollands gerecht, waarbij men yoghurt gedurende een nacht laat uitlekken in een vergiet. Het geconcentreerde resultaat wordt nog steeds op smaak gebracht met fruit en een zoetstof; en zodoende geserveerd als toetje.

Gelukkig kan je meer met hangop: in de Arabische landen maakt men labneh, een soort van hartige romige dip.

Met dit in mijn achterhoofd en de ontdekking van de eiwitrijke yoghurt van Skyr, heb ik een eiwitrijke hangop gemaakt.

Ingrediënten:

  • 450 mg Skyr yoghurt
  • 100 mg zware room
  • 50 gram pistachenoten, fijngehakt
  • zahtar kruidenmengsel
  • peterselie, fijngehakt
  • knoflook, fijngehakt
  • schil van ingelegde citroen (5 cm), fijngehakt

Bereiding:

  • Plaats de yoghurt in een theedoek in een vergiet
  • Laat in de koelkast gedurende 1 nacht uitlekken
  • Meng de volgende dag alle ingrediënten en
  • maak balletjes van de hangop
  • Serveer de balletjes in een schaal.
  • Heerlijk bij geroosterde groenten

Read More
lifestyledesign Patrick Somai lifestyledesign Patrick Somai

De Haagse Mart

Een bezoek aan de Haagse mart levert altijd wat op: lees in deze post welke produkten je een stuk goedkoper kunt vinden dan in reguliere winkels...

Van kleins af aan kom ik al op de Haagse mart. Inmiddels ben ik oud genoeg om alleen naar de mart te gaan. Zo kwam ik onlangs een aantal produkten tegen die je een stuk goedkoper kunt vinden op de mart.

Betaalbare produkten

  • Ingelegde citroenen, zoveel praktischer dan zo een emmertje in de winkel, dat nooit op raakt.
  • Amandelmeel, voor een betaalbare prijs, en wederom naar gewenste hoeveelheid.
  • Notenpasta's van macademia en pistache. Deze vind je niet in de winkel of online.
  • Verse kweepeer voor een betaalbare prijs.

Bloemen houden van mensen

En oh ja, vergeet niet een bosje bloemen mee te nemen: het fleurt de boel op en kost weinig!

Read More

Slimme tips!

Met de volgende ingrediënten maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en voorkom je tegelijkertijd ongezonde maaltijdkeuzes! Lees verder hoe je met Skyr aan de slag kunt gaan...

Er kunnen momenten zijn dat je of geen zin hebt te koken, geen tijd hebt of er komt iets tussendoor, zodat het koken erbij inschiet. Geen probleem, als je de volgende ingrediënten standaard in huis hebt, heb je ten alle tijde de mogelijkheid snel een goed vullende maaltijd in mekaar te flansen!

Skyr

De yoghurt Skyr van Arla is een fijn produkt: het bevat voor een portie van 150-200 gram voldoende eiwitten voor een maaltijdmoment. De consistentie is romig, maar we voegen natuurlijk extra ingrediënten toe. Yoghurt, hoe eiwitrijk ook, is niet voldoende om de maag mee te vullen. Daarom voeg ik er graag noten, kokos en geraspte citrusschil toe. Een druppel vloeibare stevia kan extra zoetkracht geven. 

Voorkom ongezonde maaltijdkeuzes!

Zorg ervoor dat je deze ingrediënten altijd in huis hebt; zo voorkom je snackmomenten, ongezonde maaltijdkeuzes, kortom je voorkomt onnodig gedoe!


Read More

Leidt nuchter sporten tot gewichtsverlies door een hogere vetverbranding?

Kan je meer vet verbranden door op een nuchtere maag te sporten? Hiervoor moet je weten wat vasten/hongeren is, welke energiebronnen het lichaam gebruikt bij sporten en de onderzoeken naar nuchter sporten. Lees de ontnuchterende waarheid in het artikel...

Een van de trends in en buiten sportscholen is het nuchter sporten, oftewel sportvasten. Nuchter sporten houdt een regime in waarbij je gaat sporten op de nuchtere maag. Een nuchtere maag betekent dat je minimaal 8 uren niet hebt gegeten. Dat is de fase waar het lichaam zich in bevindt tijdens de slaap. Hierbij schakelt het lichaam over op vetverbranding om het lichaam van energie te voorzien. De theorie van het nuchter sporten houdt in dat een verhoogde fysieke inspanning deze fase van vetverbranding verlengt en zelfs verhoogd. Dat suggereert dat je met nuchter sporten meer vet zou verbranden dan wanneer je gegeten zou hebben voor het sporten. Althans dat is de theorie.

Het is tijd om de praktijk van nuchter sporten te onderzoeken. Het klinkt op zich logisch, maar is het ook waar? Leidt nuchter sporten tot gewichtsverlies door een hogere vetverbranding? 

Onderzoeksvraag

Zoekresultaten

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik wetenschappelijk literatuuronderzoek uitgevoerd in online databases van PubMed en de Cochrane Library. Er is gezocht met de volgende woorden: energy balance, weight loss, energy expenditure, substrate utilisation, carbohydrate and fatty acid oxidation, aerobic excercise, anaerobic excercise, beta oxidation, malonyl Coa, insulin sensitivity, AMP-activated protein kinase, AMPK, glycolytic inhibition, caloric restriction, evolutionary medicine. 

Er zijn 2 reviews gevonden die voldoen aan de zoekcriteria. Er zijn geen systematische reviews of meta-analyses beschikbaar over het onderwerp. Aanvullende informatie is gevonden over de achtergronden van het onderwerp en vormen daarmee indirect bewijsmateriaal. De exclusiecriteria voor onderzoeken worden bij de reviews en de discussie besproken. 


Literatuuroverzicht artikel ‘Leidt nuchter sporten tot gewichtsverlies door een hogere vetverbranding?’:

(1) Cahill GF. (2006). Fuel Metabolism in Starvation. Annu Rev Nutr. 26:1-22

(2) Derangedphysiology. Physiological Adaptation to Prolonged Starvation. Geraadpleegd op 14 februari 2016, van http://www.derangedphysiology.com/main/required-reading/endocrinology-metabolism-and-nutrition/Chapter%203.1.8/physiological-adaptation-prolonged-starvation

(3) Egan B, Zierath JR. (2013). Exercise Metabolism and the Molecular Regulation of Skeletal Muscle Adaptation. Cell Metab 17(2):162-184

(4) Reynolds G. 2015, 25 februari. Should Athletes Eat Fat or Carbs? Geraadpleegd op 5 mei 2016, van http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/25/should-athletes-eat-fat-or-carbs/?_r=0

(5) Volek JS, Noakes T, Phinney SD. (2015). Rethinking fat as fuel for endurance exercise. Eur J Sport Sci 15(1):13-20

(6) Burke LM. (2015). Re-Examining High-Fat Diets for Sports Performance: Did We Call the ‘Nail in the Coffin’ Too Soon? Sports Med 45 Suppl 1:S33-49

(7) Agu J. (2015, 14 januari). Fasted vs.Fed Cardio for Fat Loss: Which is Better? Geraadpleegd op 15 oktober 2015, van http://josephagu.com/2015/01/14/fasted-vs-fed-cardio-for-fat-loss-which-is-better/#more-836

(8) Schoenfeld B. (2011). Does Cardio After an Overnight Fast Maximize Fat Loss? Str Cond Journ. 33;1:23

(9) Gleeson M, Bishop NC. (2000). Modification of immune responses to exercise by carbohydrate, glutamine and anti-oxidants supplements. Immun Cell biol 78:554-561

 (10) Davis JM. (2001) Carbohydrates, hormones, and endurance performance. Sport Sc Exch 14(1):1-4

(11) Schoenfeld BJ. (2014, november 21). My New Study on Fasted Cardio and Fat Loss: Take Home Points. Geraadpleegd op 30 oktober 2015, van http://www.lookgreatnaked.com/blog/my-new-study-on-fasted-cardio-and-fat-loss-take-home-points/

(12) Burke LM. (2010). Fueling strategies to optimize performance:training high or low? Scan J Med Sci Sports. Suppl 2:48-58

(13) Sportvasten. Reactie Sportvasten op NOC*NSF statement “Sportvasten”. Geraadpleegd op 30 oktober 2015, van http://www.sportvasten.nl/svm/downloads/reactie_sportvasten_nocnsf_bijlagen.pdf

(14) Despain D. (2015, februari 27). The New Science Behind Low-Carb Training. Geraadpleegd op 15 oktober, van http://www.outsideonline.com/1930761/new-science-behind-low-carb-training

(15) Braun WA, Von Duvillard SP. (2004). Influence of carbohydrate delivery on the immune response during exercise and recovery from exercise. Nutr 20:645-650

(16) Outsideonline. (2015, februari 27). The New science Behind Low-Carb Training. Geraadpleegd op 18 februari 2016, van http://www.outsideonline.com/1930761/new-science-behind-low-carb-training

(17) Sportvasten. Wat is sportvasten? Geraadpleegd op 18 februari 2016, van http://www.sportvasten.nl/?page=wat_is_sportvasten

(18) Diet Docter. Eenfeldt A. (2012, 23 augustus). Very Low Carb Performance with Peter Attia. Geraadpleegd op 18 februari 2016, van http://www.dietdoctor.com/very-low-carb-performance-with-peter-attia

(19) Coleman E. (2010). Fat Loading for Endurance Sports. Nutrition Dimension. World Leading Nutrition Educator, Inc., 1-9

 

 

Read More
lifestyledesign Patrick Somai lifestyledesign Patrick Somai

Huidverzorging: huidolie

De huid loopt in de winter een risico op uitdroging; verzorging met oliën kan soelaas bieden. Lees hier alles over hoe je zelf een huidolie kunt maken.... 

Naast het exfoliëren van de huid voor een mooiere en stralende huid, is de verzorging eveneens belangrijk. Vooral in de winter is verzorging met olie heel erg belangrijk. Veel verzorgingsprodukten in de winkel bevatten oliën, maar vaak erg weinig. Zelf was ik reeds enige tijd op zoek naar een goede olie voor de huid. Door mijn kennis van zelf cosmetica maken in het verleden, weet ik welke oliën geschikt zijn voor een droge huid, die verzorging behoeft. De Tuinen en de Kruidvat bieden onder andere goedkope basisoliën, maar de herkomst is vaak zeer onbetrouwbaar.

Daarom kies ik ervoor zelf mijn eigen huidolie te maken. Het fijne is dat deze oliën praktisch geurloos zijn en geen extra geur- of parfumstoffen nodig hebben. Want zoals eerder aangegeven, geur- en parfumstoffen kunnen de huid irriteren!Belangrijk: test eerst de huid of de oliën geen allergische reactie oproepen!


Read More
Huidverzorging, lifestyledesign Patrick Somai Huidverzorging, lifestyledesign Patrick Somai

Exfoliant voor de huid

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van de lichaamsverzorging. Lees er alles over in de volgende post...

In vorige artikelen heb ik geschreven over de gezichtsverzorging. Nu is het tijd om verder te gaan met de lichaamsverzorging. Een belangrijk onderdeel hierbij is het exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen. Nou is exfoliëren met een exfoliant vrij nieuw, maar je ziet inmiddels steeds meer merken die exfolianten aanbieden. Ik ben er erg blij mee, want ik hoef geen groffe scrubs meer te kopen of zelf te maken. Deze scrubs doen de huid meer schade dan goed. 

Exfoliant

Het gebruik van een exfoliant is in de volgende post kort beschreven, klik hierop. De site van dermatoloog Jetske Ultee gaat verder in op de voordelen van een exfoliant, hoe je het moet gebruiken, en wat het precies voor de huid kan betekenen. Het voordeel van de site van Ultee is dat ze naast haar eigen produkten ook andere merken noemt. Zo hoort het, nietwaar?! Klik hier voor meer info.

Let wel, Uncover Skincare biedt voornamelijk producten gericht op de gezichtsverzorging. Paula's Choice biedt daarentegen wel exfolianten voor de lichaamsverzorging. 


Read More
koolhydratenuur, Gripopkoolhydraten Patrick Somai koolhydratenuur, Gripopkoolhydraten Patrick Somai

Koken met leftovers

Het was heerlijk te oefenen met klassieke Italiaanse smaakmakers. Maar nu heb ik wel ingrediënten over, wat er mee doen? Het volgende recept is een voorstel om niks weg te gooien...

Van de week heb ik geoefend met Italiaanse smaakmakers.

Zodoende heb ik bepaalde ingrediënten over. Zonde om weg te gooien, dus ik er iets van gemaakt.

Zo hoort koken in de keuken, er wordt niks weggegooid!

Ik had nog spruiten liggen, rijst en olijfolie heb ik altijd, en met de overige ingrediënten heb ik een gerecht in mekaar geflanst. 

Eventueel kan je nog knoflook en kruiden toevoegen...


Read More
koolhydratenuur Patrick Somai koolhydratenuur Patrick Somai

Vadouvan

Deze week test ik de nieuwe kruidenmengsels van Jonnie Boer van de Librije. Vadouvan, ooit een exclusieve specerijenmengsel, nu voor een ieder verkrijgbaar onder de naam van 'Original Spices' by Jonnie Boer. Lees verder hoe ik de subtiele smaken van de vadouvan heb verwerkt in een rijstschotel met vis en geroosterde knolselderij...

Momenteel ben ik helemaal gek op het kruidenmengsel 'vadouvan'. Eens exclusief gebruikt door topkoks, heeft het inmiddels zijn weg gevonden naar de supermarkt.

Jonnie Boer

Eigenaar van drie-sterrenrestaurant de Librije in Zwolle, Jonnie Boer, heeft een serie kruiden op de markt gebracht. De eerste die ik getest heb, is de vadouvan. Vadouvan gaat goed samen met vis en wintergroenten zoals knolselderij.

Leftovers

Zie onderstaande visuals voor het recept en houd mijn volgende post in de gaten: ik zal je dan laten zien wat je kunt doen met overgebleven geroosterde knolselderij!

Read More
koolhydratenuur, Gripopkoolhydraten, Recepten Patrick Somai koolhydratenuur, Gripopkoolhydraten, Recepten Patrick Somai

Klassieke schoonheid

Laat je verleiden door een klassieke smaakcombinatie uit de Italiaanse keuken. Waan jezelf een femme fatale met deze makkelijke en übersexy salade...

Inmiddels zijn verse vijgen beschikbaar, en wat een zonde om deze niet te gebruiken. Het volgende recept is niet alleen een makkelijke salade, maar ook een sexy salade!

Proef de combinatie van de zoete vijgen, de romige buffelmozzarella en de zoute prosciutto...en waan je in nazomers Italië!

Deze klassieke smaakcombinatie bestaat niet voor niets, het is simpel en sexy, that's all.

Koolhydratenuur

De salade past goed in het koolhydratenuur en voeg een handje pistachenoten toe voor een extra bite!

Sexy

Meer dan drie ingrediënten heb je niet nodig, om je een Italiaanse oervrouw te voelen, zoals Sophia Loren dat belichaamt.

 

Laat je vervoeren door deze hemelse smaakcombinatie en maak indruk bij gasten en/of je partner.

Uiteindelijk zijn het toch de simpele dingen in het leven die een verschil maken...


Read More
koolhydratenuur Patrick Somai koolhydratenuur Patrick Somai

Pizza Magioni!

Een koolhydraatarme pizzabodem is veel werk: nu nemen de kant-en-klare pizzabodems van Magioni je al dat werk uit handen! Lees verder hoe je op twee verschillende manieren een klassieke pizza maakt...

De pizza is nog steeds een van de meest populaire maaltijden die er bestaan. Ondanks alle gezonde maaltijdboxen, bezorgdiensten zoals Foodora en de verantwoorde kant-en-klare maaltijden van de Ekoplaza en Marqt, blijft de pizza een van de favorieten.

Koolhydraatbeperkte pizzabodem

Manon van Essen bedacht een pizza, die prima past in een koolhydraatbeperkt dieet: een pizza met 30 % minder koolhydraten en 30 % minder calorieën. En hoe doet ze dat? Simpel gezegd heeft ze in samenwerking met de Universiteit van Wageningen een methode ontwikkeld waarbij of bloemkool of rode bieten toegevoegd worden aan pizzadeeg. De koolhydraatarme community weet al langer raad met koolhydraatarme pizza's: maak het deeg van mozzarella en bloemkoolkorrels. Het is alleen veel werk en dat weerhoudt menigeen van zelf pizzabodems te maken.

Snel en makkelijk eten

De pizzabodems van Magioni nemen je nu dat werk uit handen: beleg de bodem met wat je wilt, de oven in, en jouw koolhydraatbeperkte pizza is klaar! Let wel, de pizzabodems van Magioni zijn koolhydraatbeperkt, niet koolhydraatarm; er zit nog steeds tarwebloem in. Daarom passen de pizza's van Magioni prima in het koolhydratenuur. 

Read More