Ode aan de meester: Hans van Manen

Afgelopen woensdag bezocht ik de balletvoorstelling waarmee een ode aan Hans van Manen werd gebracht. Dit jaar viert hij z’n 85e verjaardag en het Nationale Ballet eert hem met een reprise van vier werken.

Met een carrière die 7 decennia omvat is Hans van Manen de onbetwiste meester van het ballet. Zijn werk is sterk erotisch geladen, dramatisch en vaak sober in stijl.

Het danserslichaam

Maar goed, daar gaat het nu even niet over.

Wat me tijdens de voorstelling opviel, is het wonderbaarlijke fysiek van het dansgezelschap. Bien sur, ballet is topsport, voor wie dat niet weet. Waarom ik het balletlichaam aanhaal? Omdat het lichaam van een balletdanser(es) precies het concept reflecteert dat mensen van sporten en gewichtsverlies hebben. Namelijk dat sporten tot gewichtsverlies leidt. En de gevolgen van een positieve energiebalans teniet kan doen.

Wie kent het niet: “Morgen ga ik naar de sportschool hoor!”

Hoe lang duurt het om eten te verbranden?

Het is alleen zo jammer dat het niet klopt. Sporten leidt niet tot gewichtsverlies, minder eten leidt tot gewichtsverlies. Sporten kan wel het lichaam in staat stellen om gemakkelijker af te vallen, maar het blijft een indirecte relatie.

En dat is precies wat ik in de dansers zag: zij verpersoonlijken dagenlange, urenlange training, week in, week uit. In combinatie met een uitgekiend dieet en voldoende rust zorgt dat voor een strak en gespierd lichaam.

Wat deze dansers doen, is dat zij laten zien hoeveel energie het kost om teveel ingenomen energie (lees voeding) te verbranden. Het kost namelijk veel tijd om een klein beetje voeding te verbranden. Zo zou je ruim een half uur moeten fietsen om een plak cake te verbranden. Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat als het om gewichtsverlies gaat, het makkelijker is minder te eten dan te moeten bewegen om teveel aan eten te verbranden.

Wat doe je dus in de gym?

Dus als je naar de sportschool gaat, ga dan voor de juiste reden:

  • het activeren van spieren,
  • het hart harder bloed laten pompen en
  • het bevorderen van de elasticiteit van vaat-en aderwanden.

Dat is wat je doet, niet calorieën verbranden.