Skin is in!

Kennis van huidverzorging

Het begon met het werk van dermatoloog Jetske Ultee, Nederlands eerste dermatoloog die een blog wijdde aan de huidverzorging EN een eigen lijn verantwoorde produkten uitbracht. Daarnaast is er het werk van Paula Begoun, zelfbenoemde cosmetisch journaliste. Zij heeft een website gewijd aan ingrediënten en beoordelingen van huidverzorgingsprodukten. Tevens heb ik zelf cosmetica gepoogd te maken. Dit is alleen al voor de kennis omtrent huidverzorging een aanrader om te doen. 

Problemen met huidverzorging

De twee grootste bedreigingen voor de huid zijn uv-licht en luchtvervuiling. De schadelijkheid van uv-licht op de huid is reeds langer bekend, die van luchtvervuiling wordt de laatste jaren steeds meer erkend. Achtergrondinformatie over de invloed van uv-licht op de huid vind je op de volgende pagina van Jetske Ultee. En wil je meer weten over de invloed van luchtvervuiling op de huid? Bekijk dan de volgende pagina.

Irriterende stoffen

Naast uv-licht en luchtvervuiling wordt de conditie van de huid eveneens negatief beïnvloed door de toepassing van alcohol en andere irriterende stoffen in huidverzorgingsprodukten. Lees hier verder welke stoffen je moet vermijden in huidverzorgingsprodukten.

Voeding en de huid

Naast invloeden van buitenaf, is het eveneens belangrijk de huid van binnenuit te voeden. Dat kun je doen met de voeding, beweging, slaap en stressreductie. Bij voeding is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten, met voldoende onverzadigde vetten, vette vis, groenten en fruit. Noten en zaden bevatten de juiste in vet oplosbare vitamines. Een beperking van koolhydraten zoals, suikers en granen kan eveneens een positieve invloed op de huid hebben.

AGE's en ALE's en de huid

Suikers gaan in het lichaam een reactie aan met eiwitten en binden zich aan aderen en vaten. Dit proces van AGE-vorming (Advanced Glycation End Produkts) versnelt de huidveroudering. De review van Uribarri et al gaat dieper in op de rol van AGE's bij gezondheid en ziekte. Zaterdag 22 oktober woon ik het Ancestral Health Symposium 2016 bij, waar AGE's-expert Helen Vlassara (Anti-AGE-dieet) in discussie zal gaan met onderzoekerVincent Fogliano over dit onderwerp. Ongetwijfeld zal ik dan een duidelijker beeld kunnen schetsen van de invloed van AGE's op de gezondheid. Naast de AGE's die bij de bereiding van voeding ontstaan, spelen ALE's (Advanced Lipoxidation Endprodukts) ook een rol bij huidveroudering. Oliën en vetten hebben verschillende rook-en brandtemperaturen, en kunnen bij een te hoge verhitting schadelijke stoffen vormen die ontstekingsprocessen in het lichaam aanwakkeren. Hoogleraar moleculaire voeding Sander Kersten doet er in de Volkskrant interessante en vooral duidelijke uitspraken over. 

Beweging en de huid

Een juiste mate van beweging kan de doorbloeding van de huid stimuleren, als ook de spieren versterken. Beweging moet je altijd zien in combinatie met de juiste voeding (koolhydraten en eiwitten na het sporten) en voldoende rust (slaap). Het volgende artikel in de New York Times Magazine gaat dieper in op de relatie sporten en de huid. 

Stress en de huid

Langdurige stress veroorzaakt zo veel schade aan hart en vaten, we worden dikker en vermoeider. Maar voortdurende hoogspanning trekt ook zichtbare sporen. In de huid.

In haar blog gaat dermatoloog Jetske Ultee verder in op de relatie stress en de huid.