Sneakers

chanel-pharrell-adidas-nmd-release-info-696x489.jpg

Wist je dat de Chanel X Pharrell Hu Race Trail meer dan 10.000 dollar kost?

Wist je dat de leren met kristal versierde sneakers van schoenenkoning Christian Louboutin 3.000 dollar kosten?

En wist je dat de Nike Air Jordan 3 Retro DJ Khaled Grateful inmiddels tussen de 8.000 en 15.000 dollar kan opbrengen?

Luxe industrie

In 2017 steeg de omzet van sneakers 10 % tot 3,5 biljoen euro. Dat is 3 % meer dan de stijging van de omzet van handtassen.

Sneakers vormen de grootste aandrijver van de luxe schoenenindustrie, dat de grootste groeiende markt is binnen de mode. Dit fenomeen staat symbool voor de invloed van straatcultuur en streetwear op het hogere marktsegment in de mode. Het gaat om grote modehuizen zoals Chanel, Givenchy en bijvoorbeeld Gucci, maar ook om merken zoals Moncler, Brioni en Zegna die hun markt verbreden.

4D6877D000000578-5861119-Le_look_de_KKKW_And_the_Selfish_author_added_bicycle_shorts_whic-m-17_1529417684325.jpg

Sneakers en gezondheid

Alleen, dit verhaal gaat niet over sneakers. Nee, sneakers zijn onderdeel van de accessoires waarmee deze grote merken hun omzet behalen. Vaak gaat het niet om de kleding, eerder om de parfums, de tassen en sinds kort de sneakers.

Je ziet, sneakers vormen een onderdeel van het grotere plaatje.

En dat brengt me op het verhaal over sporten en gezondheid.

Nog steeds geloven velen in het fabeltje dat je van (veel) sporten kunt afvallen. Hoewel je wel degelijk energie verbrandt met een toenemende mate van fysieke inspanning, is het in de context van gewichtsverlies vrij minimaal. Je moet echt dagelijks uren in de sportschool doorbrengen wil je wat lichaamsvet verbranden. Het mooiste voorbeeld hiervan is het lichaam van bijvoorbeeld professionele dansers, voetballers en wielrenners.

maxresdefault3.jpg

Sporten en gezondheid

Gelukkig heeft sporten een andere invloed op de gezondheid. Sporten betekent het ervoor zorgen dat je gedurende een tijd je hartslag redelijk tot flink verhoogt. Je bloed gaat sneller stromen, waarmee je de druk op je bloedvaten verhoogt. En dat is nu precies een van de effecten van sporten op de gezondheid. Want die tijdelijk verhoogde druk op de cellen in de vaatwanden zet een cascade in van boodschappers naar andere cellen en organen. De wetenschap die hierachter schuil gaat heet mechanotransductie: de moleculaire mechanismen waardoor lichaamscellen mechanische prikkels voelen en beantwoorden. Verhoogde druk op je spiercellen door middel van krachttraining en of HIIT-training resulteert in een dialoog met andere cellen en organen. Juist dit dialoog is wat de gezondheid stimuleert.

Een voorbeeld van zo een dialoog is dat activatie van spieren ervoor zorgt dat deze veel gemakkelijker koolhydraten opnemen. Een ander voorbeeld is dat een versnelde bloedsomloop de stijfheid tegen gaat van de vaatwanden.

Still uit de video "Apeshit" van Beyonce en Jay-Z, opgenomen in het Louvre.

Still uit de video "Apeshit" van Beyonce en Jay-Z, opgenomen in het Louvre.

Recent onderzoek

Recenter onderzoek laat andere dialogen zien, namelijk tussen botcellen en de hersenen. Teveel lichaamsgewicht kan door botcellen gevoeld worden en deze kunnen signalen naar de hersenen sturen om minder te eten. Als je daarentegen langere tijd stil zit voelen de botcellen niet de druk van het overmaat aan gewicht. En dat zou een verklaring kunnen zijn dat er minder verzadiging gevoeld word en men meer gaat eten.

Een ander recent voorbeeld is dat sporten de gezondheid van het vetweefsel  beïnvloedt. Sporten activeert een dialoog met genetische schakelaars in het vetweefsel en specifieke eiwitten in het lichaam. Beide resulteren in verbeterde doorbloeding van het vetweefsel. Hierdoor kan er minder vet gelekt worden, zoals deze triglyceriden in het bloed gemeten worden. En wellicht ten overvloede, de spieren gebruiken ook vetten als brandstof tijdens sporten.

De nieuwste fugly sneaker van het Canadese duo Dean en Dan Caten van Dsquared...

De nieuwste fugly sneaker van het Canadese duo Dean en Dan Caten van Dsquared...

De context van sporten

Deze dialogen zijn enkele voorbeelden die als het ware de context van sporten verwoorden. Sporten activeert verschillende mechanismen in het lichaam teneinde de gezondheid te verbeteren. Je lichaamsgewicht kan daar een voorbeeld van zijn.

Dus, bij deze.

Koop die hippe sneakers en bewegen maar!