Worldcup 2018

Met de finale van het WK2018 in het vooruitzicht is het een goed idee om de voetballers eens van dichtbij te bekijken. En dat is vooral voor de kijkers die zich niet of matig kunnen interesseren voor het spel. Die alleen de close-ups kunnen waarderen. Zoals ik.

Schermafdruk 2018-07-12 14.13.21.png

Het voetballerslichaam

De professionele voetballer is bij uitstek een geschikt voorbeeld om van dichtbij te bekijken.

Zonder shirt. En wat laat het zien?

Een gespierde torso, gespierde benen, klaar voor actie. Met een zeer klein vetlaagje. En niet te vergeten, gespierde billen.

Wat betekent dit?

De mythe van cardio

Dit is het lichaam van iemand die 4-6 dagen per week traint en wedstrijden kan spelen van gemiddeld anderhalf uur. Deze voetballer beoefent een combinatie van cardiovasculaire training en explosieve training. Er zit kracht in zowel onderlichaam als bovenlichaam. Uren training zorgen ervoor dat het lichaamsvet minimaliseert. Het resultaat is dat de spieren beter zichtbaar zijn. Natuurlijk los van het feit dat de spieren apart getraind worden.

cardiovascular-exercise-basics.jpg

Deze combinatie is precies wat mensen verwachten te bereiken als ze de cardioruimte in de sportschool betreden. Niets is minder waar. Alleen zeer gemotiveerde mensen en professionals halen het aantal uren dat nodig is om veel lichaamsvet te verbranden. Voor het verliezen van 1 kilogram lichaamsgewicht zou je ongeveer 7.000 kilocalorien moeten verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 25 uur wandelen! Natuurlijk kan dat sneller met intensiever sporten, desalniettemin moet je er een hoop moeite voor doen...

muscle-barbell__square.gif

Gewichtsverlies

En dan nog moet je ook de spieren trainen, dat is het andere gedeelte van het werk. En dat doe je het liefst onder deskundige begeleiding middels krachttraining.

Ik gebruik het voorbeeld van de voetballer om te illustreren dat je met cardio-oefeningen geen gewicht zult verliezen. Het stelt het lichaam wel beter in staat om af te kunnen vallen. Voorwaarde hierbij is dat je een calorietekort creëert, voldoende rust en varieert met beweging

f74ae2668cd5ee1b4d579edfa682a260743f59bf95260209ac1a7a35f0340578.jpg

Krachthonk

Heel saai eigenlijk.

Nu ja, ik sta liever in het krachthonk dan in de cardioruimte; er is veel meer te zien en je bent slimmer bezig!