Groentepoeders en gemak

Link: http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/groentepoeder-net-zo-gezond-als-vers-1.5826189

Gevriesdroogde groentepoeders

Een tijd geleden las ik een stuk over een nieuwe techniek om groenten te drogen. Wetenschapper Teresa Oliviero van de Wageningen Universiteit ontdekte dat gevriesdroogde groenten in poedervorm alle voedingsstoffen en vezels van de groente behoudt. De techniek van vriesdrogen is dus een betere techniek dan het langdurig drogen van groenten op lage temperaturen.

Het komt er op neer dat je maar een tiende van de hoeveelheid groenten hoeft te verwerken in een maaltijd om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten te komen. 

Klik op de afbeelding voor een grotere beeldweergave.

Waar koop je het?

Uiteraard wilde ik wel weten waar je deze geweldige oplossing voor verwerking van groentes in de maaltijd kunt vinden. Online onderzoek leerde mij dat er een Wageningse startup zich bezighoudt met de verkoop van een aantal soorten gevriesdroogde groenten.

Het bedrijf Smartness From Nature levert rode bieten, boerenkool en tomaten in gedroogde vorm. Daarnaast bieden ze ook groenteconcentraten,- oliën,- en pillen. Daarover in de toekomst meer!

Klik op de afbeelding voor een groter beeldweergave.

 

 

Hoe te gebruiken

Ik heb een tijd geëxperimenteerd met de rode bietenpoeder. Waar je vooral rekening mee moet houden, is dat de poeder vocht aantrekt. Dat betekent dat er in het gerecht vocht aanwezig moet zijn, anders mengt de poeder niet!

Zo ben ik er inmiddels achter dat de rode bietenpoeder een uitstekende achtergrond vormt in een roomsaus voor rijst met vis. De dubbele room die ik gebruik (Marks & Spencer) is een mooie drager voor de bietenpoeder.

Rode bieten en mangochutney

Als tegenhanger voor de zoete, aardse smaak gebruik ik mangochutney van de toko. Dit is een smaakmaker, gemaakt van onrijpe mango, kruiden en verse Madame Jeanettepepers. Een pittige tegenhanger om het zoete van de rode bieten te balanceren.

Rode bieten en de geur van pure chocolade

Daarnaast heb ik de bietenpoeder gemengd met olijfolie. Op deze wijze krijg je een donkerrode saus, met een zoete smaak en de geur van pure chocolade. Ongelooflijk, maar waar! Deze saus heb ik toegepast in een recept voor kwark. 

Met deze groentepoeder is het goed mogelijk een gezonde portie groenten in het dagelijkse eten te verwerken, zonder er veel moeite voor te hoeven doen!