Geschikte kant-en-klaar maaltijden

De Indiase keuken van de Marks & Spencer

Diepvriespizza

Kant-en-klare maaltijden in de supermarkt interesseren me niet. Niet omdat ze ongezond zouden zijn, neen, het aanbod is gewoon te groot en de context verkeerd. Tot zo'n 10 jaar geleden haalde ik diepvriespizza als ik geen zin had om te koken. Als student voeding en diëtetiek begon ik de voedingswaarde te lezen op de verpakking en tja, het pizza eten stopte. Het is alleen nog oké, om 5.00 's-ochtends, bij New York Pizza aan het Rembrandtplein in Amsterdam, na een avond stappen en drinken. Het aanbod bij Ekoplaza en Marqt is weliswaar beperkter, maar biedt weinig soelaas. Als ik kijk naar wat erin zit: te weinig eiwitten, teveel overbodige koolhydraten, verkeerde vetten, en ga zo maar door! 

De Marks & Spencer

 Totdat ik in 2014 de food hall van de nieuwe Marks & Spencer betrad: koelkasten vol met verschillende Aziatische gerechten, luxe desserts, mooie verpakkingen, een prachtig interieur, kortom de juiste setting voor mij om een keus te maken. Desalniettemin heb ik lang gewacht om een kant-en-klare maaltijd te testen. Dit heeft te maken met het kunnen aanvullen van de gekozen maaltijd: er moet altijd iets van vetten, eiwitten of koolhydraten bij. Godzijdank heb ik de prachtige vitrinekoelkast van de befaamde Engelse dubbele room ontdekt. In slagroom zit voor Nederlandse maatstaven het hoogste percentage melkvet, namelijk 33-35 %. Engelse dubbele room bevat daarentegen 47 % vet. En laat dat nu uitstekend passen bij de gekozen maaltijd, de kip jalfrezi.

Dubbele room en rijst

Toevoeging van de room tempert de smaak en biedt tegelijkertijd een podium voor alle gebruikte kruiden in het gerecht. Persoonlijk zou ik nog vers gehakte koriander toevoegen, maar dat is een eigen keus. Het gerecht biedt een ruime hoeveelheid eiwitten en voldoende vetten door toevoeging van de Engelse dubbele room. De gebruikte koolhydraten maken het gerecht alleen geschikt voor het koolhydratenuur. Tevens is deze maaltijd met een portie rijst bijzonder geschikt als postworkoutmeal! Naar eigen keus kan je nog vezels innemen, maar de hoge hoeveelheden eiwitten en vetten zouden voldoende moeten zijn.