Alcoholconsumptie

Alcohol bevat calorieën

We worden er weer aan herinnerd: alcohol bevat calorieën. En we zijn ons er niet altijd van bewust. Zo kan je door alcoholconsumptie teveel calorieën binnenkrijgen.

Het in London opererende marktonderzoeksbedrijf Euromonitor International Ltd. presenteerde deze week een rapport over de wereldwijde alcoholconsumptie. Onderzoek in 24 landen toont aan dat mensen meer alcohol drinken dan suikerhoudende dranken.

Waar het op neerkomt is dat het wenselijk zou zijn het aantal calorieën op alcoholhoudende dranken te vermelden (1). 

Collectieve ontkenning

Ik noem het 'collectieve ontkenning' onder consumenten: we weten allemaal dat alcohol calorieën bevat. Helaas is alcohol een sociaal geaccepteerd middel, om te ontspannen, gezellig te zijn etc. 

Om te laten zien hoeveel calorieën je op een avond naar binnen kunt slaan (inclusief het eten na afloop!), heb ik een visual gemaakt van wat ik de laatste keer aan alcohol heb gedronken. Dit was tijdens een avondje uit in Den Haag. Bier drinken in de Kompaan, aan de Binckhorstlaan, en gin-tonics in de PIP. Onderweg naar huis heb ik nog chips gehaald. Let wel, het aantal gin-tonics kan meer zijn, en de hoeveelheid chips eveneens. Dit is een voorzichtige schatting van een avondje stappen in Den Haag.

Een optelsom van een avondje stappen: 2 flesjes donkerbruin bier (11 %), 4 gin-tonics en een halve zak chips na afloop. 

Invloed alcohol op de lever

Daarnaast zet alcoholconsumptie de lever flink aan het werk. De lever is immers het orgaan dat de alcohol uit het lichaam werkt. Het probleem van de alcoholverwerking door de lever is dat de lever (tijdelijk) niet toekomt aan de andere functies. De lever speelt een belangrijke rol in de koolhydraat, -eiwit, -en vetstofwisseling. Daarnaast produceert de levert galvloeistof, nodig voor de afbraak van vetten, en heeft de lever een opslagfunctie. De verwerking van alcohol krijgt voorrang op al deze processen (2). 

Honger respons door alcohol

Wat men verder niet weet is dat alcohol niet alleen direct wordt verbrand in het lichaam, maar ook een hongerrespons kan uitlokken. Het is dus niet zo raar dat snackbars in de late uren goede zaken doen met klanten die alcohol gedronken hebben (3).

Lange termijn gevolgen van alcoholgebruik

Op de lange termijn kan alcohol het slaapritme verstoren (4), honger verminderen (anorexia ten gevolge van een alcoholverslaving) en het metabolisme verstoren (denk aan de lever!).

Ik kan niet zeggen dat het niet wenselijk is om alcohol te drinken. Het lijkt me wel verstandig rekening te houden met de nadelige gevolgen van teveel alcohol drinken. Cheers!


Bronvermelding

(1) Bosely S. Most countries get more calories from alcohol than soft drinks-study. Geraadpleegd op 18 oktober 2016, van https://www.theguardian.com/society/2016/oct/17/brits-calories-alcohol-sugary-drinks

(2) Spijsvertering. Functies van de lever. Geraadpleegd op 18 oktober 2016, van http://www.spijsvertering.info/over-spijsvertering/lever/functies-van-de-lever/

(3) Quora. Why does alcohol consumption (drinking) induce hunger? Geraadpleegd op 19 oktober 2016, van https://www.quora.com/Why-does-alcohol-consumption-drinking-induce-hunger

(4) National Sleep Foundation. Alcohol's Effect on Sleep. Geraadpleegd op 19 oktober 2016, van https://sleep.org/articles/alcohols-effect-on-sleep/