Kimchi fried rice of 'kimchi-bokkeumbap'

Tales of a Rice Queen-part 2

Kimchi met gebakken rijst en ei is Koraanse comfort food! Kimchi is een gefermenteerde groente, vaak witte kool, die rijk is aan smaak en probiotische bacteriën. Je zou kunnen zeggen dat kimchi de Koreaanse zuurkool is. Nu heb ik kimchi gewoon toegevoegd aan mijn rijst en ei, maar ik vond de smaak te sterk. Gelukkig kwam ik uit op een recept van Grace Lee, die de sterke smaak van kimchi weet te temperen met roomboter en sesamolie toevoegt aan rijst.

Kimchi en verhitten

Verder ben ik geen voorstander van de kimchi te verhitten, omdat anders de bacteriën inactief worden en zo het gezondheidsvoordeel teniet wordt gedaan. Daarom wordt in dit recept de kimchi als laatste toegevoegd, voeg ik kimchi saus toe en gebruik ik wilde zalmsnippers in plaats van ham (Marqt is de goedkoopste aanbieder!). Tenslotte voeg ik boerenkool toe voor de bite.

 
 
 

Benodigheden (voor 2 personen):

200 gram gekookte rijst (dag vantevoren bereid)

200 gram mat kimchi

3 a 4 eetlepels roomboter

2 a 3 eetlepels kimchi saus

1 fijngesnipperde ui

175 gram wilde zalmsnippers

4 eieren

2 a 3 eetlepels sesamolie

100 gram gaargestoomde boerenkool

2 a 3 eetlepels sojasaus, naar smaak

1 eetlepel geroosterd sesamzaad, ter garnering

Bereiding:

Maak de saus door de roomboter in een grote pan te verhitten. Voeg de uit eraan toe en laat de ui langzaam bruinen in een paar minuten.

Voeg vervolgens de kimchi saus toe en blijf roeren tot de saus indroogt. Als de saus klaar is kan de rijst erbij. Breek de rijst op door te roeren en laat het de saus opnemen. Na een kleine 5 minuten voeg je de sesamolie en sojasaus toe. Proef, en voeg meer olie en saus toe naar smaak.

Voeg vervolgens de eieren toe en roerbak tot deze gaan stollen. Draai het vuur uit en voeg als laatste de zalmsnippers en boerenkool toe.

Garneer eventueel met sesamzaad.