Hoorn des overvloed

Het is herfst: paddestoelentijd!

Elke woensdag staat de biologische markt opgesteld op het plein bij de Tweede Kamergebouw in Den Haag. Op de biologische markt kom je zogeheten rechtstreekse verkopers tegen. Dit is een omschrijving voor de mensen die zonder tussenkomst van tussenpersonen de produkten  uit de biologische landbouw verkopen. Niet alleen koop je er vergeten groentensoorten, maar ook gedroogd fruit en noten, stroopwafels gemaakt van speltmeel, kazen en verse paddestoelen. En dat laatste is waar ik de laatste tijd mee geëxperimenteerd heb.

Trompette de la mort

Voor dit recept gebruik ik dus de trompette de la mort, de hoorn des overvloed, die slechts een korte tijd beschikbaar is. Je bakt ze kort op met sjalotten, knoflook en verse kruiden. Dat is alles.

En het mooiste is dat slechts een kleine hoeveelheid voldoende is om een gerecht helemaal op te fleuren. Het geeft een bijzonder verfijnde smaakverdieping aan bijvoorbeeld wild, vis en gevogelte. Maar ik maak het nog simpeler: combineer enkele eetlepels met roerbakei en je zult versteld staan!

Umami smaak

Herfst betekent paddestoelentijd en daar neem ik het dus van! Als je online rondstruint vind je ontzettend veel recepten met paddestoelen. Wat ik belangrijker vind, is dat paddestoelen een prachtig geconcentreerde aardse umami smaak hebben. Dat betekent dat paddestoelen, mits goed bereid, een heerlijke smaakmaker kunnen zijn voor jouw gerechten. Ik ben er inmiddels achter dat paddestoelen, en dan met name de hoorn des overvloed, weinig nodig heeft om tot bloei te komen in een standaard gerecht.

Smaakmaker bij de hand: diepvries

Onderstaande recept kan je naar eigen smaak vormgeven. Kies de kruiden uit die je lekker vind smaken en ruiken. En gebruik niet teveel sjalotten en knoflook, anders overheersen ze de paddestoelensmaak. Maak een ruime hoeveelheid, bekijk wat voor jou een gewenste hoeveelheid is voor de maaltijd, en vries vervolgens per portie in. Zo heb je altijd een smaakmaker bij de hand om in een handomdraai een heerlijk gerecht te bereiden.