Kylian, Prince en de hoeden van prinses Beatrix

Humor, moderniteit en plezier.

Een passende omschrijving van de reprise van Jiri Kylian’s ‘Chapeau’ door het balletgezelschap van Monte Carlo, afgelopen oktober.

Het stuk combineert 20 replica’s van de hoeden van de toenmalige koningin Beatrix met het enerverende muziek van Prince. Kylian maakte deze choreografie als eerbetoon aan de koningin, die toen (2005) haar 25-jarig jubileum vierde.

272764542a8b10925dc2f4fa0e06e5d8--queen-of-dutch-queen.jpg

Authenticiteit

Voor mij staat de toenmalige koningin voor authenticiteit. Tijdens de voorstelling viel bij mij het kwartje: de waardes humor, moderniteit en plezier vormen samen met de authenticiteit waarvoor de koningin staat, de vier waardes die mijn leven vormgeven.

Een tikkeltje hoog gegrepen misschien. Afzonderlijk zijn het goede waardes om na te streven. Gezamenlijk vind ik juist de balans erin het meest uitdagende.

Is dat nou niet een mooi streven in het leven?

chapeau-grimaldi-generale-2016-cab-006_copie_0.jpg

De waarde van de huidige prinses Beatrix lijkt tegengesteld aan die van Kylian’s ‘Chapeau’. Niets is minder waard als het mij vraagt; humor, moderniteit en plezier, zijn juist de waardes die mijn eigen authenticiteit bepalen.

Ik zie dat vooral terug in mijn uiterlijke verschijning en de vormgeving van mijn werk.

IMG-20170831-WA0008.jpg

Krachttraining in de praktijk

Maar ik zie het ook terug bij de personal training. Vorig jaar deed ik onderzoek naar de relatie sporten en gezondheid, dit jaar beleef ik de praktijk ervan.

Bij vlagen gruwelijk, vaak is het doorbijten, maar het kan niet anders; wie A zegt...Dus ga ik niet alleen drie of vier keer per week aan de gewichten in de sportschool, ook eet ik meer koolhydraten en zal ik binnenkort meer calorieën gaan eten.

Ik vind het vreselijk, maar probeer mezelf ervoor open te stellen. Humor en plezier maken helpt daarbij. Het haalt de scherpe randjes af van het verder serieuze trainingsschema.

Nieuw.jpg

Biceps!

En natuurlijk heb ik de ideale poloshirt gevonden, die mijn (groeiende) biceps nog groter doen lijken!

Mijn overtuiging is nog steeds dat het activeren van spierweefsel een bijzonder belangrijke rol speelt bij gezondheid en welzijn. Mijn veldonderzoek onderbouwt dit.

En zo geniet ik stiekem van de gedragsverandering die ik mee maak...