Burleske en de diëtist

Miss Fay Mensink en de klassieke waaierdans...

Miss Fay Mensink en de klassieke waaierdans...

Gisteren heb ik Carnivale bezocht, een kruising tussen circus en kermis. Met een spectaculaire mix van wetenschappelijke waanzin en bizarre ontmoetingen.

Zo kwam ik terecht in stampvolle tent, badend in rood licht. 4 Soorten burlesque danseressen passeerden aldaar de revue.

Wat is deze vorm van performance, wat houdt het in, en vooral belangrijk, wat kan je ervan leren?

 

 

 

Wat is burlesque?

Burlesque verwijst naar een vorm van theater en performance. Populair geworden in de periode 1860-1940 en tegenwoordig staat burleske weer volop in de belangstelling.

Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de Amerikaanse koningin van burlesque, voormalig echtgenote van Marilyn Manson, en entrepreneur Dita von Teese. Zij is beroemd geworden met haar vintage fetisj stijl, uitgebreide stripteaseshows met rekwisieten en karakters, vaak geïnspireerd door musicals en films uit de jaren ’30 en ’40 van de twintigste eeuw.

Violet Chachki

Recentelijk is ook een jongeman met burlesque performances doorgebroken: de winnares van de zevende Amerikaanse travestieverkiezing Rupaul’s Dragrace, miss Violet Chachki. Ook hij, Jason Dardo, is ongeëvenaard als het aankomt op de burlesque striptease.

Schermafdruk 2017-12-29 18.53.06.png

Lippenstift en de gunfactor

Waarom ik burlesque aanhaal, zal je je afvragen?

Heel simpel, collega diëtist en redacteur van Nieuws voor Diëtisten Karine Hoenderdos begon ermee. In haar column van 27 november schreef ze over het verhogen van de ‘gunfactor’ met het dragen van lippenstift. Ik vind dat ze die lijn best wel mag doortrekken. Een beetje (mooi rode) lippenstift doet al wonderen, maar het gaat hier om meer.

Het gaat om jezelf profileren. En daarbij komt burlesque om de hoek kijken.

Hoe Kim Kardashian het contouren en shapen van het gezicht weer in de mode bracht.

Hoe Kim Kardashian het contouren en shapen van het gezicht weer in de mode bracht.

 

Profileren met portretfoto's

Je hoeft geen stripteaseshow op te voeren om klanten aan te trekken, neen, het gaat om attitude en vrouwelijkheid. Wat de burlesque danseres doet is zelfvertrouwen en aandacht voor uiterlijke verzorging laten zien. En dat is wat ik vaak mis bij portretfoto’s en de inrichting van de websites van collega's.

Klanten zien als eerste de website en de portretfoto’s, het gaat om de eerste indruk die men van je krijgt. Onderzoeken naar de reactie van het publiek op statische (gezichts)beelden laten duidelijk zien dat men een sterke voorkeur heeft voor een vruchtbaar uiterlijk. Het is in feite pure biologie.

Amber Heard en Kim Kardashian, de twee meest aantrekkelijke vrouwen ter wereld, hebben unieke verhoudingen in het gezicht.

Amber Heard en Kim Kardashian, de twee meest aantrekkelijke vrouwen ter wereld, hebben unieke verhoudingen in het gezicht.

De gulden snede, schoonheid en het gezicht

Een vruchtbaar uiterlijk voor het verhogen van de ‘gunfactor’. Het klinkt als heel veel, het valt gelukkig reuze mee. Vrouwen hebben de beschikking over make-up, dat is je basis. Met make-up kan je een symmetrisch uiterlijk nastreven, versterkt het zelfvertrouwen en is een essentieel onderdeel van de fotoshoot. Werk dus altijd met een visagist als je (portret)foto’s laat maken. Hopelijk is het inmiddels wel duidelijk dat die selfies van de vakantie niet geschikt zijn.

En de make-up is er tevens voor het creëren van de juiste verhoudingen in het gezicht, namelijk de verhoudingen die de gulden snede benaderen. Deze eeuwenoude wiskundige wet laat duidelijk zien dat de aantrekkingskracht die uit gaat van het gezicht bepaalt of iemand je aantrekkelijk vind of niet. 

Pure biologie

Wederom, dit is allemaal pure biologie. Zoals de burlesque danseres haar publiek kietelt en verleidt, net zo mag de diëtist dit met haar publiek doen...